Volgende

De oude man had een markante kop en een mond waarin nog vier tanden stonden. Dat belette hem niet een heel verhaal af te steken over het weer en de inspanningen die het fietsen kostte. Tenminste, dat maakten wij op uit zijn gebaren, want hij vertelde het verhaal in een stortvloed van Litouws. Dat wij daar nauwelijks iets van begrepen en in het Engels en Nederlands antwoordden maakte hem niets uit. Toen hij uiteindelijk was uitgesproken kregen we alle vier een hand als dank voor het prettige gesprek en ging ieder zijns weegs. Welkom in Litouwen, waar we na 15 dagen fietsen dwars door Polen waren aangekomen.

Fietsen tegen muur


De schuld van de westenwind

Wat bracht ons, Otto (49), Marja (47), Veerle (16) en Bart (12), op een fietstocht dwars door Polen en Litouwen? Wel, eigenlijk was het de schuld van de westenwind. Vorig jaar was de keuze om vanuit Nederland naar het zuidwesten te fietsen, richting Bordeaux, of naar het oosten. De krachtige westenwind deed ons tot het laatste besluiten en bracht ons tot de Duits-Poolse grens. Het kleine stukje Polen dat we toen zagen maakte nieuwsgierig. Dus besloten we dit jaar verder te gaan waar we vorig jaar gestopt waren, en vanuit Litouwen met de boot terug te varen. Een fietstocht dwars door twee voor ons onbekende landen waarvan we bovendien de taal niet spraken.

Prettig fietsen

Het is ons goed bevallen. In Polen en Litouwen is het prettig fietsen. Geen zware hellingen, wel enkele korte vrij steile hellingen, en qua verkeer op de kleinere wegen rustig. Al zouden we niet aanraden deze landen voor een allereerste fietsvakantie uit te zoeken, zeker met kinderen. Het is nuttig om enige ervaring te hebben en zo’n beetje van elkaar te weten wat je kan. En de kinderen moeten voldoende ervaring hebben in druk verkeer, want al is het in het algemeen rustig, vooral in en bij de steden kom je toch drukke stukjes tegen.


Overzicht

Op deze pagina's vind je onze belevenissen en ervaringen:

  • een verslag per dag vind je in het dagboek;
  • bij "praktisch" praktische informatie over overnachtingen, verkeer en andere zaken;
  • bij "route" vind je een kaart van de route en een overzicht van etappes en campings;
  • verder staat op sommige plaatsen een postzegel, die een link biedt naar achtergrondinformatie.


Natuurlijk zijn wij benieuwd naar reacties!

Otto, Marja, Veerle en Bart

BeginVolgende

© tekst en beeld: Otto Cox 2005/6